Rusyada Bir İlk: İmam-ı Rabbani Sempozyumu Yapıldı

Rusya Federasyonu Başkurdistan Cumhuriyeti Ufa Şehrinde Milletler Arası İmam-ı Rabbani Hazretleri sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma Türkiye’den İhlas Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Ramazan Ayvallı, Türk Dünyası Araştırmacısı Numan Aydoğan Ünal ve yardımcısı Dr. Mehmet Can iştirak etti.

Prof. Dr. Ramazan Ayvallı sempozyumda yaptığı konuşmada şunları söyledi;
‘‘İslam âlimlerin en büyüklerinden Müctehid, Müceddid İmam-ı Rabbani Ahmed-i Faruk-i Serhendi Hazretlerinin adına Ufa şehrinde bir cami ve külliye yapılmasından dolayı çok memnuniyet duyduk. İmam-ı Rabbbani Hazretlerinin Rusya coğrafyasında tanıtılması için de böyle bir sempozyumun tertiplenmesine vesile olan Dr. Muhammed Gallimov hocamızı takdir ve tebrik ediyoruz. Asrı Saadet’de olduğu gibi İslamiyet’i doğru öğrenmek ve yaşamak için İmamı Rabbani Hazretlerinin hayatını, eserlerini ve verdiği mesajları bütün Müslümanların en iyi şekilde öğrenmesi gerekir. Hindistan’da yetişen bu büyük İslam aliminin nuru bugün bütün dünyaya yayılmaktadır. İmam-ı Rabbani Hazretleri Eshab-ı Kiram ve Ehl-i Beyt’in üstünlüğünü, bidatlerin kötülüğünü, sünnetlerin ehemmiyetini mektup, kitap ve sohbetlerinde dile getirmiştir.’’ Dedi.

Türk Dünyası Araştırmacısı Numan Aydoğan Ünal da sempozyumda; Türk-İslam devletlerinin tarihte İslamiyet’e yaptıkları önemli hizmetleri anlattı.

Dr. Mehmet Can ise Başkurdistan’da yetişen ve Mektubat’ı Farsça’dan, Arapça’ya tercüme eden büyük İslam âlimi
Muhammed Muradı Kazani’nin tarihçi yönününden ve İdil-Ural bölgesi Türklerini anlatan Telfikül Ahbar isimli kitabından bahsetti. Ayrıca yine Başkurdistanlı olan Prof. Dr. Zeki Velidi Togan’ın Türkiye’de pekçok tarihçi yetiştirdiğini, Türk tarihi ile ilgili kıymetli eserler neşrettiğini ifade etti.

İhlas Vakfı’dan Türk dünyası gönüllülerine plaket

İhlas Vakfı’nın Türk dünyasındaki hizmetlerine maddi ve manevi katkıları olan Dağıstan’dan; Şahabettin Kerimov, Azerbaycan’dan Mustafa Halilov, Terlan Abdullayev, Başkurdistan’dan Muhammed Gallimov’a başkent Ufa’da yapılan bir merasimle İhlas Vakfı adına Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Ramazan Ayvallı tarafından plaket verildi.

Prof. Ayvallı yaptığı konuşmada İhlas Vakfı’nın Türk dünyasına çok önem verdiğini; eğitim, kültür ve hizmetlerinin artarak devam ettiğini belirterek, başarılarından dolayı kendilerini tebrik etti.