Günler çabuk geçiyor Ramazan-ı şerif, Şevval, Zil-ka’de, derken Zil-hicce'de yaklaştı. Bu mübarek ayda hacılar yola çıkacak, şer’an zengin olanlar kurban peşinde koşacak. Eskiden evlerde hayvan beslenir; bahçede, avluda kesilir, dağıtılırdı komşulara. Şimdi öyle ev azaldı, kaldı ki kasaptan et almaya çok alıştık, sucuk, pastırma veya kavurma yapacak kadın da kalmadı. Son yıllarda insanlar vekâletlerini bir hayır kurumuna veriyorlar. Peki hiç merak ettiniz mi orada işler nasıl yürüyor? Biz merak ettik, sorduk. Sağ olsun İhlâs Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mahmut Kemal Aydın her yönünü anlattı tafsilatıyla. Şimdi çekiliyoruz, söz onda: Kurban Bayramı yaklaşınca bizde de heyecan artar. Çünkü kurban organizasyonu ciddi bir iş, iyi hazırlanmak lazım. Evvelemirde yurt dışında kurban keseceğimiz noktaları belirliyoruz. Mesela her sene Sudan’da kesiyorduk ama bu sene iç harp zuhur etti, ne banka kanalı ile para yollayabilmek mümkün ne de orada sağdan soldan hayvan alıp kesim alanına taşımak. Ancak Çad, Somali ve Uganda’da hizmete devam. Biliyorsunuz İdi Amin’in adı Bayram Emin’di (İyd: Bayram), o baştayken Ugandalı Müslümanlar rahattılar. Devrildikten sonra sahipsiz kaldılar. Libya lideri Muammer Kaddafi’nin hanımı da Ugandalıydı. Onun hatırına garip ülkeye yardım yağdırırdı. Kaddafi’nin iktidardan düşüşü Ugandalı Müslümanların kolunu kanadını kırdı.
Derken onların boşluğunu Türk yardım kuruluşları doldurmaya çalıştı ve çok gönül kazanıldı. Biz de hassaten Uganda’ya gidiyor kardeşlerimize yalnız olmadıklarını söylemek istiyoruz. Somali’de de yetimhanelerimiz var, medrese ve Kur’ân-ı kerim kursları var. Zaten o bölgedeki kardeşlerimizin önemli bir kısmı Hafızü’l-Kur’an. Çad ise zor bir coğrafya, ülkenin ehemmiyetli bir kısmı çöl; şakası yok, Büyük Sahra... Evet 30 ülkede de kesebiliriz ama nerede daha iyi organize olabiliyorsanız oraya yüklenmeniz lazım. Hindistan; Endonezya ve Pakistan’dan sonra en fazla Müslüman barındıran üçüncü ülke. Biliyorsunuz bizim istiklal mücadelemize Hintli kardeşlerimiz açıkça destek oldu, ellerindekini avuçlarındakini yolladılar Anadolu’ya. Onlara borcumuz var, ne yapsak az. Afganistan’da vakfımızın 145 tane külliyesi var. Külliye deyince bir kere temiz su içebilecekleri derin sondajlı bir kuyu gelsin aklınıza. Daha evvel Ceyhun Nehri’nden kanallarla getirip havuzlarda depoluyor, o suyu içiyorlardı 15 gün boyunca. Bardağı daldırınca içindeki kurtçuklar, böcekler görünürdü açıkça. Bu yüzden çocuk ölümleri yaşanırdı sıkça. Kuyu suları ise şor yani acı, içilmiyor. Ama derin sondaj serin ve şeker gibi âdeta. Sondajların yanına erkek dersliği, kız dersliği yaptırdık. 7-13 yaş
arası çocuklar temiz ferah aydınlık mekânlarda okumaya başladılar. Bu yavrularımızın sayısı 17 binden fazla. Kâbil, Kunduz, Feryab, Mezar-ı Şerif ve Şıbırgan gibi şehirlerde ise yüksek okul talebelerine sahip çıkıyor, onlara yurt hizmeti sunuyoruz. Etler yemeklerine katılıyor.
Malum her hayvandan kurban olmaz şartları var. Sığır iki, deve beş yaşını geçmiş olacak. Bunu anlamanın bir yolu var, dişlerine bakmak. Eğer hayvan iki ön süt dişini dökmüş ve yerlerine iki iri daimi diş gelmişse iki yaşını doldurmuş demektir. Buna kapak atma denir Anadolu’da...Yine kör, topal, kuyruğu ve kulağının çoğu kopuk, dişlerinin yarısı eksik olmamalı. Bu yüzden arkadaşlarımızı Kurban Bayramı’ndan önce mıntıkaya yolluyoruz, hayvanları inceleyip ayırıyorlar. Bunun bize bir maliyeti var ama göze alıyoruz. Bu sene hisse bedeli yurt dışında 2.400, yurt içinde 5.900 lira. Diyelim vatandaş vacip olan kurbanını kestirdi, isterse çocukları için (kızı için bir, oğlu için iki hisse) akika kestirebilir ki önemli bir sünnet-i seniyyedir. Vefat etmiş bile olsa sevabı anasına babasına bağışlanmak üzere hisseye girebilir. Malum Server-i Kâinat her bayram ümmeti için bir hayvan keserdi, biz de keser, sevabını yollayabiliriz Efendimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) mübarek ruhuna. Arkadaşlarımız vekâletin verilmesini kasabın kabul etmesini ve hayvanın kesilmesini videoya alıyorlar. Bunları en geç bir hafta içinde WhatsApp’tan size gönderiyor ya da SMS ile linkini veriyoruz.