Makaleler

Endülüs’teki vakıf eserleri nasıl yok edildi?

Endülüs Emevi Devleti, Emevî Devleti’nin 750 senesinde yıkılmasından sonra, Emevî sülâlesinden Abdurrahmân bin Muâviye’nin bugünkü İspanya ve Portekiz’de kurduğu devlettir. Abdurrahmân’dan başlayan ve Üçüncü Hişam’la sona eren bu devlet, 756’dan (H. 139) 1031’e (H. 422) kadar iki yüz yetmiş beş sene hüküm sürdü.

Büyük Fetih Böyle Yapıldı

Orta Çağ’a son veren Türklerin savaş tekniği o derecede üstündü ki, Balistik füzelerin atası olan uçan alev füzelerini, ilk defa İstanbul’un fethinde kullandılar. Bu füzelerin işleme prensibi asırlarca unutulduktan sonra ancak 20. asırda Batılı mühendislerce ele alındı.

Vakıf geleneğimizin üç büyük valide sultanı

Padişah annesi valide sultanların yaptırdığı vakıf eserleri, Osmanlı vakıf medeni- yetinde çok büyük bir yer tutmaktadır. Mahpeyker Kösem Valide Sultan, Hatice Turhan Valide Sultan ve Emetullah Rabia Gülnûş Valide Sultan ise hiç ara verme- den, Osmanlının hüküm sürdüğü toprakları medeniyet eserleri ile bezemişlerdir.

KÖLELİKTEN SARAY MENSUPLUĞUNA... Vakıf medeniyetinin valide ve haseki sultanları

Memleketimizin birçok yeri, Osmanlı hareminde yetişen; Hürrem Haseki Sultan, Mahpeyker Kösem Valide Sultan, Hatice Turhan Va- lide Sultan, Emetullah Rabia Gülnuş Sultan gibi haseki ve valide sultanlar tarafından yaptırılan vakıf eserleri ile bezenmiştir.

Vakıf medeniyeti ve mevlid-i şerif geleneği

Osmanlılar zamanında, Mevlid okutulması maksadıyla vakıflar kurulmuştur; böylelikle Peygamber Efendimizin şefaatine nail olunup sevgisi etrafında cemaatin toplanması gaye edinilmiştir. Bazı vakıfların banileri ise hanımlardır.Mevlid Kandili, Osmanlılar zamanında resmî törenle kutlanmaktaydı.Bütün mübarek geceler gibi Mevlid Kandili de, kameri aylara göre tespit edilir.

Vakıf Medeniyetini Bugüne Taşımak

Vakıf Başkanımızın Türkiye Gazetesinde Yayınlanan 'Vakıf Medeniyetini Bugüne Taşımak' Başlıklı Yazısı