Ihlas Vakfina 'kamu yararina çalisan vakif' statüsü
42’inci yilini dolduran, yurt içinde ve yurt disinda dört bin ögrenciyi bünyesinde barindiran Ihlas Vakfi, Bakanlar Kurulu karari ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in onayi ile “Kamu Yararina Çalisan Vakif” statüsü kazandi.

Türkiye genelinde 35, Afganistan’da 13, Kazakistan ve Kirgizistan’da 2’ser ögrenci yurdu ile toplam 4 bin ögrenciyi bünyesinde barindiran Ihlas Vakfi, 42’inci yilinda Kamu Yararina Çalisan Vakif statüsü elde etti. Geçen günlerde Bakanlar Kurulu karari ve Cumhurbaskani Erdogan’in onayladigi karar ile elde edilen statü, vakfin çitasini daha da yükseltti.
Vakfin elde ettigi basarisi hakkinda degerlendirmelerde bulunan Ihlas Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Av. Mehmet Okyay, Ihlas Vakfinin merhum Dr. Enver Ören baskanliginda 1975 yilinda kuruldugunu, 42 seneden beri yurt içi ve yurt disinda açtigi yurtlarda, ailesine, vatanina ve milletine faydali on binlerce gencin yetistigini, yetistirilmeye de devam edildigini kaydetti.

STATÜ, ÇESITLI KURUM VE KURULUSLARCA IZLEME VE INCELEME SONUCU VERILEN KARAR
Okyay, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti taninan ve köklü bir geçmise dayanan Ihlas Vakfinin faaliyetleri hakkinda da bilgi aktardi. Ihlas Vakfinin 10 Subat 1975 tarihinde kuruldugunu anlatan Okyay, sözlerini söyle sürdürdü: "Bu yil 42. kurulus yildönümünü idrak ettik. 42. kurulus yildönümü bizim için birçok mutluluklarin tahakkuklarina vesile olan bir zaman dilimi olmus oldu. Merhum Enver Agabey basta olmak üzere, 9 arkadasiyla beraber bundan 42 yil önce vakfimiz kuruldu. Vakfimizin amaci ilk anda kurucularin amaci, büyüklügü sebebiyle çok yönlü idi. Ama agirlikli olarak egitim, saglik ve hayir isleriydi. Hem egitim ile ilgili okullarin açilmasi hem okullara devam eden ögrenciler için ögrenci yurtlari açilmasi. Ayni zamanda egitimin en mühim bir ögesi olan kültür yayinlarini, tarihimizi medeniyetimizi örfümüzü anlatan kitaplarin basilmasidir. Bunlarin mühim bir kismi 42 yil içerisinde tahakkuk etti. Yurt içindeki en büyük faaliyetimiz 35 üniversite ögrenci yurdu, çesitli sehirlerimiz de faaliyetlerde bulunuyor. Bu 35 ögrenci yurdumuzda yaklasik 3 bin civarinda üniversite ögrencisi kaliyor. Ayrica yurt disinda 17 ögrenci yurdu var. Bunlarin 13’ü Afganistan’da, 2’si Kazakistan, 2’si de Kirgizistan’da olmak üzere bu faaliyetleri yürütüyoruz. Mevcut mevduatimiza göre eger bir vakif kamu yararina faaliyetlerini yürütüyor, belli bir zaman bu faaliyetleri yürütmüs, oradaki gelirlerinin büyük bir bölümünü kamu yarari hizmetlerine tahsis etmisse devlet bu vakfa vergi muafiyeti taniyor. Devlet diyor ki; 'Bu vakif kamu yararina çalisiyor. Buna vergi muafiyeti taniyayim ki; bu vakfin önü açilsin. Bu vakfa bagista bulunmak isteyen insanlarin da buraya katkilari kolay olsun' Bu sebeple 12 Subat 2016 tarihinde Bakanlar Kurulunun bütün üyeleri, Sayin Basbakanimiz da imzalayarak Cumhurbaskanimiza sunuldu. Cumhurbaskanimizin imzasi ile Ihlas Vakfi’na vergi muafiyeti tanindi. Artik Ihlas Vakfinin kamu yararina bütün faaliyetleri yürüttügü devlet tarafindan da tescil edilmis oldu. Böyle bir kararin verilebilmesi için en az 5 Bakanlik, YÖK ve birçok Genel Müdürlük arastiriyor. Birincisi Milli Egitim Bakanligi bütün faaliyetleri inceledi. Ikincisi Gençlik ve Spor Bakanligi yurtlarimizdaki bütün faaliyetlerimizi inceledi. Maliye Bakanligi. YÖK. Çünkü üniversite ögrencilerimize hitap eden ögrenci dallarimiz vardi. Incelemeler neticesinde Ihlas Vakfi suanda ögrenci yurtlarinda gerek Türkiye içerisinde gerek yurt disinda devletin yapmakta oldugu hizmetlerin yüzde 80’inin yüzde 90’ini bu sebeple biz vergi muafiyeti taniyoruz derler ve bu verilmis oldu.”

IHLAS'A GÖNÜL VERENLER IÇIN BIR VASIYET
Merhum Enver Ören Agabeyin kendilerine 2011 yilinda bir tavsiyesi oldugunu ifade eden Ihlas Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Okyay, sunlari söyledi: “12 Subat bizim için bir mana ifade ediyor. 10 Subat 1975, Vakfimizin kurulus yildönümü. Merhum kurucumuz Enver Ören Agabeyimizin de dogum günü. Tevafuken 12 Subat 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu toplantisinda vakfimiza vergi muafiyeti verildi. Onun için bir tevafuk oldu. Memnuniyet verici bir tarih. Biz suan Enver Agabeyimizin 2011 yilinda bir tavsiyesi vardi, belirledigi hedef vardi. O su anda bizim için, onu seven bu vakiftaki bütün arkadaslarimiz, Ihlas’a gönül verenler için bir vasiyeti var; o da 81 il’de ögrenci yurtlarinin açilmasi, kolejlerin açilmasi ve ayni zamanda hastanelerin açilmasi idi. Suan çok sükür 35 üniversite ögrenci yurdumuz açik. Iki ögrenci yurdumuzun insaati devam ediyor, Samsun’da ve Kastamonu’da. Insallah onlari Eylül ayindaki egitim yilina yetistirmek istiyoruz. Ayrica projesi çizilmis 5 sehirde de ögrenci yurtlarimizin temel atma hazirliklarimiz var. Kayseri, Aksaray, Afyon ve Sivas sehirlerinde insallah bu yil içerisinde bu sehirlerimizde ögrenci yurtlarimizin temellerini atmak istiyoruz. Bizim vakfimizin büyümesi son zamanlarda bir bakima 14-15 yildir devletimizin politikasina da paralel oldu. Devletimiz yurt disina açildi. Özellikle Türk Cumhuriyetlerine açildi. Biz, 5 Cumhuriyet ülkesindeki faaliyetlerimizi büyüttük. Devletimiz Afrika’ya açildi. Afrika’dan gelen ögrenciler sebebiyle bizde Afrika’ya açildik. Bir bakima bizim vakfimizin büyümesi, Osmanli cografyasinda çok sayida faaliyetimiz olusundandir. O cografyadan gelen ögrencilerimiz var. Ayni zamanda ögrenci yurtlarimiz var. Mesela geçen Kurban Bayramin da yurt disindaki 14 ülkede kurban hizmeti yaptik. Bize verilen vekalet sebebiyle gittik, kurban kestik. Afganistan’daki fakir kardeslerimize, Somali’deki yine Osmanli’dan bize miras kalan insanlara, Sudan’da, Endonezya’da bu tür hizmetleri yaptik. Insallah niyetimiz bu yil ögrenci yurtlarimizin sayisini bu bahsettigim temeller atarak süratle artirmak ve yurt disinda da daha çok ülkeye hem kurban hizmeti, iftar hizmeti hem de ögrenci yurtlarimiz ile ilgili hizmetleri götürmek istiyoruz.”

"FERYAT EDEN INSANLARA YARDIMCI OLUYORUZ"
Türkiye’de 5 bin civarinda vakif oldugunu kaydeden Okyay, ancak bunun yüzde 5’inin vergi muafiyeti alabildigini vurgulayarak sözlerini söyle sürdürdü: “Vergi muafiyetinin birçok faydasi var. Vakfimiz açisindan en büyük faydasi; devletimizin kabul ettigi legal ve kamu hizmeti yaptigina dair bir vesika oluyor vergi muafiyeti ile ilgili bu Bakanlar Kurulu karari. Çünkü birçok kurulus var suanda. Türkiye’de 5 bin civarinda vakif var. Ancak bunun yüzde 5’i vergi muafiyeti alabiliyor. Çünkü devlet kontrolü bu sekilde diyor. Devletimiz böylece bizi kamu yararina bütün bu hizmetleri yaptigimiza dair vesikalik karari Bakanlar Kurulunda almis oldu. Ayni zamanda devlet kamu yararina çalisan bu vakiflara vergi muafiyeti vermekte, buralara bagista bulunacak olan is adamlarinin yillik kazançlarinin yüzde 5’i kadar bir bagista bulundugu takdir de bunu vergi matrahindan düsürerek lider gösterme imkani veriyor. Devlet diyor ki bana vergi verecegine icabi halde bu vakfa sen bagista bulun. Ben yillik kazancinin yüzde 5’i kadar olan bu bagisini gider kabul etmeni kabul ediyorum diyor. Ayrica bir kisim tapuda ve bagisçilarin gayrimenkullerini vakifa bagislamada tapu harcindan veraset ve intikal vergisinden de muafiyet taniyarak daha kolay sekilde hayirseverlerin vakfa bagista bulunmasina imkan sagliyor ve kanuni bir alt yapi kurmus oluyor. Çok sükür biz suanda bütün imkanlara sahip olduk. Insallah devletimizin bu güveni sebebiyle de biz gerek Türkiye’deki çalismalarimiza, gerek Osmanli cografyasinda Türkiye’ye gönül baglamis, asirlardir Osmanli'nin himayesi altinda yasamis, buradan 'imdat' diye feryat eden insanlara yardimci olacagiz.”

"ÜLKENIN KANUNLARINA UYGUN FAALIYETLER..."
Ihlas Vakfindaki yer alan yurtlarin merhum Enver Ören’in kurulusta Ihlas kültürünün bir parçasi olarak bildirdigi “Olgun Müslüman, iyi insan” kavrami içinde, ülkenin kanunlarina uygun olarak faaliyet gösterdigini kaydeden Mehmet Okyay, “Yurtlarimizin merhum Enver Agabeyimizin kurulusta Ihlas kültürünün bir parçasi olarak bildirdigi olgun Müslüman, iyi insan bulundugu ülkenin kanunlarina uyan, suç islemez, devlete isyan etmez. Ayni zamanda dinimizin emir ve yasaklarina uyarak günah islemez buyuruyorlardi. Ögrenci yurtlarimizdaki yöneticiler tarafindan her zaman bu ögrencilere anlatilir. Ögrencilerimiz de bunlari bir hayat felsefesi olarak, inanç kültürü olarak kabul ettikleri için gittikleri yerlerde hem olgunluklariyla, kanunlara bagliliklari, devlete sadakatleri ile hep takdir toplamislardir. Bu hem yurt içindeki ögrencilerimiz için hem de yurt disinda ögrencilerimiz için. Yurt disindaki ögrencilerimizin çogu diyorlar ki; biz iki fakülteden mezun olduk. Birisi mevcut fakültemiz, ikincisi Ihlas Üniversitesi. Ihlas Üniversitesi kültürünü aldik biz. Çünkü Ihlas kültüründen merhum Enver abimizin ayni zamanda hayatta basarili olabilmeniz için evlilikte, is hayatinda basarili olabilmesi için 5 prensibi söylüyordu. Biz de bunlari ögrencilerimize her zaman söyledik. 1 kimse ile münakasa etmeyin, 2 her zaman güler yüzlü ve tatli dilli olun, 3 herkes ile iyi geçinin, 4- hiç kimsenin kalbini kirmayiniz, (kalp kirmak Kabe’yi yikmaktan daha büyük günahtir, 5- sebebi hayatiniz olan anne ve babanizin duasini aliniz. Böyle yetistirilen evlatlar, hep anne ve babalari tarafindan taktir edilmektedir.”

Vakfin yurt disinda 13’ü Afganistan’da olmak üzere 17 ögrenci yurdunun bulundugunu anlatan Okyay, basta Kabil ve Mezar-i Serif olmak üzere pek çok kritik bölgede faaliyette olduklarini kaydetti. Ihlas Vakfi, Türkiye genelinde 35 ögrenci yurdu, Afganistan’da 13, Kazakistan ve Kirgizistan’da 2’ser ögrenci yurdu ile toplam 4000 ögrenciyi bünyesinde barindiriyor. Bunun yaninda her yil Ramazan ayinda ve Kurban Bayraminda 14 ülkede gerçeklestirdikleri kurban, iftar ve yardim organizasyonlari ile on binlerce garip ve ihtiyaç sahibinin duasini aliyor.