Vergi Muafiyeti

VERGI MUAFIYETI TANINAN VAKFA BAGIS YAPACAK GERÇEK VE TÜZEL KISILERE SAGLANAN AVANTAJLAR:
Ihlas Vakfi, 12.02.2016 tarih ve 2016/8654 Sayili Bakanlar Kurulu Karari ile Vergi Muafiyeti’ne hak kazanmistir. Vakfimiza bagis yapacak, gerçek ve tüzel kisilere bu muafiyet sonucunda saglanacak avantajlar asagidaki gibidir.

1-Vakfa Bagis Yapacak Kurumlar Vergisi Mükelleflerine Saglanan avantajlar: (Anonim, limited v.b sekilde faaliyet gösteren sirketlerin yapacaklari bagislardaki avantajlar)
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10/1-c maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti taninan vakiflara makbuz karsiliginda yapilan bagis ve yardimlarda, maktu bir sinir olmayip, sadece yillik kurum kazancinin % 5’i oraninda bir sinir bulunmaktadir. Yani yapilan bagis, Sirketin yillik kazancinin % 5 ve altinda ise tamami vergi matrahindan indirim konusu yapilabilecektir. Diger bir ifadeyle, bagisçilarimiz, istedikleri kadar bagis yapabilecek olup, yapilan bagis, yillik kazancin % 5’nden fazla ise, ancak % 5 kadarlik kismi vergi matrahindan indirilebilecektir.

2-Vakfa Bagis Yapacak Gelir Vergisi Mükelleflerine Saglanan avantajlar: (Bunlar sahsi isletme seklinde faaliyet gösteren, bakkal, manav kasap, doktor, avukat v.b. gibi esnaf, sanatkar ve serbest meslek erbabidir)
Gelir Vergisi Kanunu’nun 89/4 maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti taninan vakiflara makbuz karsiliginda yapilan bagis ve yardimlarda, maktu bir sinir olmayip, sadece yillik kazancin % 5’i ile sinirlanmistir. Yani yapilan bagis, gelir vergisi mükellefinin yillik kazancinin % 5 ve altinda ise tamami vergi matrahindan indirim konusu yapilabilecektir. Diger bir ifadeyle, bagisçilarimiz, istedikleri kadar bagis yapabilecek olup, yapilan bagis, yillik kazancin % 5’nden fazla ise, ancak % 5 kadarlik kismi vergi matrahindan indirilebilecektir. "